1,6 млрд. потребители на Facebook вече ще разполагат с повече възможности за бързо изразяване на чувствата си в най-голямата социална мрежа в света, обещават от компанията.

След четири месеца на тестове в САЩ, изпълнителният директор Марк Зукърбърг съобщи официално, че "съвсем скоро" шест нови емоции ще бъдат добавени в социалната мрежа в глобален мащаб. Той обаче не уточни точните срокове за пускане на новите функционалности.

Колко лайка му трябват на Facebook, за да ни опознае по-добре от близките ни?

Зукърбърг акцентира върху това, че допълнителните възможности ще разширят изразността на Facebook отвъд добре познатия "Like", който хората натискат, за да покажат, че харесват публикация, фотография или видеоклип.

Емотиконът с вдигнатия палец беше добавен през 2009 г.  и стана един от ключовете за успеха на социалната мрежа, особено при потребителите с мобилни телефони. Броят на харесванията стана индикатор за популярност.

Бутонът обаче се оказа неприложим за тъжни новини. Първоначалната идея на Facebook беше да създаде бутон "Unlike", но после от социалната мрежа се отказаха от разработването му, определяйки го като "твърде негативен".

Тогава Зукърбърк възложи на екипа си създаде други форми на отговори. Така се появиха петте нови емотикона.

До популярния си Like Facebook добавя и нови бутони за емоции (ВИДЕО)
netinfo

Facebook тества разновидности на бутона „Харесвам"

Новите реакции ще включват символи за любов, тъга, учудване, смях и гняв. В определянето на обхвата на човешките емоции, изразявани с новите емотикони, са участвали социолози, съобщава "Блумбърг".

"Искаме хората да могат да споделят всичко, което има значение за тях, не само щастието. Хората ще ги харесат, когато ги видят (новите реакции, б.ред.)", отбелязва създателят на мрежата.

Любопитно е, че в първоначалните тестове присъства и шести емотикон, който изразява удоволствие и въодушевление. Той обаче е премахнат от окончателно одобрените, тъй като потребителите ясно показали неразбирането си към него. Оказало се, че в различните части на света "човечето с розови бузки" не се възприема универсално и получава различни тълкувания.

До популярния си Like Facebook добавя и нови бутони за емоции (ВИДЕО)
netinfo

Сега Facebook се надява, че по-големият избор да насърчи потребителите да споделят мислите си по-често и да прекарват в социалната мрежа дори по-дълго време, отколкото към момента.

Новите емотикони бяха тествани първо в Испания и Ирландия. След това компанията ги пусна тестово и на потребителите в Чили, Филипините, Португалия,  Колумбия и Япония. След като получиха добър отзвук от Facebook обещават скоро да ги представят и на останалия свят.