/ ThinkStock/Getty Images
Български софтуер прави света на далтонистите цветен
95367
Български софтуер прави света на далтонистите цветен
  • Български софтуер прави света на далтонистите цветен
Далтонистите могат да виждат повече цветове в дигиталния свят, благодарение на софтуер, разработен от българи. Интересът към софтуера "Вижън" е все по-голям. Той е достъпен на световния пазар за 10 долара, което го прави с близо 1000 долара по-евтин от всички останали продукти с подобни характеристики.
 
По света има близо 300 милиона души, които живеят с различни видове и степени на далтонизъм. Много от тях срещат трудности при реализацията си. В някои държави е забранено на хора с цветна слепота да стават шофьори, лекари, полицейски служители, електротехници, пожарникари и други.
 
Млади предприемачи дариха софтуер за далтонисти на учебните заведения в област Добрич

"Вижън" не е единственият разработен продукт, с който далтонистите могат да виждат реалните цветове в дигиталния свят, но е с близо 1000 долара по-евтин от останалите. Стефан Кръстев, който е част от екипа, разработил софтуера, сподели, че се очаква всички пригодени училища в България да започнат да работят с "Вижън".
 
Създадоха специални очила за далтонисти (ВИДЕО)

"Ние работим с едно момче в София, на което тестваме нашия продукт. Той е далтонист, втори клас е. Моментът, е който той е разбрал, че има такова състояние, е когато в училище са им дали задача да сортират по определен цвят определени предмети и неговите съученици са започнали да му се присмиват", разказва Кръстев.
 
Създателите на революционния софтуер за далтонисти го дариха на бургаските училища

На 28 ноември екипът, разработил "Вижън" беше поканен от евродепутатът Момчил Неков в Европарламента, за да представи своя продукт. Неков подкрепи идеята и сподели, че трябва да се дава път на младите предприемчиви хора. В знак на благодарност създателите на софтуера заявиха, че ще подарят на Европарламента своя продукт, като го направят достъпен за всички негови служители безплатно.