Български фирми ще правят зарядна станция за електромобили
Български фирми ще правят зарядна станция за електромобили / снимка: Reuters, архив

До  два-три месеца фирмите от индустриален клъстер „Електромобили” (ИКЕМ) ще имат прототип на българска зарядна станция за коли, които се движат с електроенергия. Станцията във форма на малка колона ще може да се инсталира на паркинги и други публични места, съобщиха от ИКЕМ.

За зарядните станции се създава и оригинална българска интелигентна система - „смарт грид”, която дава възможност за мониторинг и контрол на т. нар. „зелена енергия” от производителя до електромобила. Системата се разработва от членове на ИКЕМ и техни партньори от БАН и „ЧЕЗ България.

Колонки за заряд на електромобили се инсталират в редица големи градове в Европа, САЩ и Япония. От тях за няколко часа бъдещите електрически коли ще могат да зареждат или дозареждат своите батерии. Почти всички големи производители на автомобили вече имат свои електрически прототипи и до една година са готови да ги пуснат в масово производство, уточнява БТА. Както съобщават агенциите от САЩ, там най-нетърпеливите вече са се записали на опашки за първите бройки.

Зарядните колонки, разработвани в България,  ще работят с променлив ток от мрежата  и ще захранват батериите на колите за 3-8 часа (в зависимост от капацитета им). Има и зарядни станции за постоянен ток, които ще могат да пълнят акумулатори и за 30
минути.

През миналата есен международната компания Full Charger демонстрира в София зарядни колонки от първия тип и до края на тази година възнамерява да инсталира около 4500 от тях на полуострова - в България, Румъния, Турция и Кипър. Според нейни представители колонките ще струват около 4500 евро без ДДС, съобщават от клъстера.

Клъстер „Електромобили” работи от 14 месеца. За това време негови членове вече са конвертирали няколко леки автомобила с електродвигатели. Това им помага да тестват при реални условия машините и вложените в тях агрегати, части и елементи, производство на български или чуждестранни фирми.