/ ThinkStock/Getty Images
Самолет, движещ се с акумулаторни батерии, смятат да създадат конструкторите в най-голямата британска нискотарифна авиокомпания easyJet. Британският авиопревозвач съобщи това в Twitter.

Проектът се планира да бъде осъществен съвместно с американската компания Wright Electric.




"Самолетът Wright Electric ще ни демонстрира бъдеще без авиационно гориво. Надяваме се да го внедрим в нашия авиопарк в бъдеще", се казва в съобщението на easyJet.
 
Китай вдигна в небето самолет на водородни клетки

По думите на изпълнителния директор на компанията Керълайн Маккол, ако този проект бъде осъществен, това ще помогне да се съкрати количеството на изхвърляните в атмосферата газове, да се намали използването на гориво и да се понижи шума от самолетите.




"Сега въпросът се свежда до това не дали, а кога електрическият самолет ще започне да лети на кратки разстояния", каза тя, цитирана от "Файненшъл таймс".
 
Основателят и ръководител на Wright Electric Джеф Енглър на свой ред заяви пред изданието, че смята възможно практическото осъществяване на проекта в следващите 10 години.
 



Новият самолет ще може да преодолява дистанция от около 570 км, което ще позволи с него да се изпълняват полети от Лондон до Париж, Брюксел, Амстердам, Глазгоу, Кьолн и Единбург.
БГНЕС