Бележките на командира на Аполо 13 бяха продадени на търг
Бележките на командира на Аполо 13 бяха продадени на търг / снимка: Reuters, архив

Бележки с изчисления, използвани за връщане на авариралия космически апарат "Аполо 13" към Земята, бяха продадени на търг в Тексас за сума малко под 390 000 долара, предава АФП.

Списъкът съдържа ръчно написани изчисления на командира на полета Джеймс Ловел за определяне на маршрута към Земята и други бележки. В записи на НАСА се съдържа искането на командира към Хюстън "да проверят неговите изчисления, за да е сигурен, че поема правилния курс.

Тричленният екипаж се оказва без достатъчно кислород, вода и отопление след избухването на резервоар с кислород и има един единствен шанс да се върне у дома. От този инцидент остава емблематичната реплика към командния център на Земята: "Хюстън, имахме проблем", предава БГНЕС.

"Без тези бележки с изчисления екипажът на "Аполо 13" нямаше да е наясно с позицията си в пространството", подчерта главният историк на аукционната къща "Heritage", провел търга Майкъл Райли. "Това помогна да се случи най-големият "успешен провал" в историята на космическите полети", добави той.

"Изразът "успешен провал" описва идеално какво беше "Аполо 13", понеже беше пълен провал на първоначалната задача, нищо от нея не бе изпълнено", коментира преди около година 82-годишният бивш командир на полета пред Ройтерс. Аполо 13 е седмият пилотиран космически кораб от програмата Аполо на НАСА и трети изстрелян с цел кацане на Луната.

Това е първият космически кораб, претърпял авария извън земна орбита и успял да се завърне благополучно на Земята, след обиколка около Луната. Бележките с изчисленията са купени от анонимен колекционер, който живее в САЩ.