Баумгартнер: Скокът от ръба на Космоса е най-трудният и най-щастливият момент в живота ми
Баумгартнер: Скокът от ръба на Космоса е най-трудният и най-щастливият момент в живота ми / снимка: Reuters, архив

При скока си от ръба на Космоса Феликс Баумгартнер не е усетил дали е преминал скоростта на звука и е разбрал за постижението си едва на Земята. Това споделя австриецът в интервю, което телевизия „България он ер" ще излъчи на 1 ноември.

„Да, чувствам се горд, защото съм направил нещо толкова трудно, нещо, което има значение за целия свят. Това означава много за мен", казва Баумгартнер. Той споделя още, че е знаел предварително, че ще има момент, в който ще започне за се върти. „Скокът от ръба на Космоса е както най-трудният, така и най-щастливият момент в живота ми", допълва авантюристът.

Австриецът стана първият човек в историята, който скочи от стратосферата (близо 39 км височина). Той обаче не успя да подобри рекорда за най-дълго свободно падане, който принадлежи на Джо Китингър. Свободното падане на Феликс продължи около 4 минути и 19 секунди. Скокът на Баумгартнер ще спомогне за разработването на спасителни процедури и технологии при катастрофи във високите слоеве на атмосферата. Събитието бе определено от световните медии като „приключението на десетилетието".

Гледайте специалното интервю на Феликс Баумгартнер по само по телевизия и радио „България он ер". Първото излъчване е на 1 ноември, четвъртък, 21.50 часа.