Астронавтите от Индевър започнаха проверка на пукнатината в термичния щит
Астронавтите от Индевър започнаха проверка на пукнатината в термичния щит / netinfo
Астронавтите от космическата совалка "Индевър" започнаха подробна проверка на пукнатината в термичния щит, който предпазва апарата от екстремните температури при навлизане в атмосферата, предаде Франс прес.

Според НАСА щетите са незначителни.

Командирът Скот Кели и двама души от екипажа - Трейси Колдуел и Барбара Морган - започнаха проверката на повредата в термозащитното покритие, получена при излитането на "Индевър" в петък.

Ръката робот на совалката, снабдена с удължител, на върха на който са инсталирани свръхмодерни дистанционни сензори, измервателни уреди и камери, ще обходи съмнителните зони, за да се установи точно колко голяма е повредата.

Прикрепеният на върха на удължителя лазер ще позволи да се заснеме триизмерна картина на обшивката, изработена от керамична материя, издържаща на много високи температури, но относително чуплива при удар.

Експертите от НАСА първоначално смятаха, че термичният щит вероятно е бил ударен от парче лед, но после беше установено, че пукнатината е предизвикана от откъснало се парче от изолационната пяна, с която е покрит основният резервоар на совалката.

Ако се окаже, че повредата на термозащитната обвивка е непоправима, астронавтите могат да се прехвърлят в Международната космическа станция, към която е скачена совалката, а след това да чакат да дойдат да ги приберат обратно на Земята.