Жозеп Борел
Жозеп Борел / Gulliver/Getty Images
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеф Борел ще събере лидерите на Западните Балкани на традиционен работен обяд днес в Ню Йорк, където се провежда Общото събрание на ООН, съобщи Европейската комисия, цитирана от Танюг.

„В сряда върховният представител Борел ще бъде домакин на шестима лидери от Западните Балкани на традиционен работен обяд“, се казва в съобщение на ЕК.

Миналата година Борел също беше домакин на неформална среща с лидерите на Западните Балкани в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Такива неформални срещи, както беше посочено тогава в прессъобщението на Европейската служба за външна дейност, се провеждат редовно в контекста на засиленото сътрудничество с партньорите от Западните Балкани в областта на външната политика и предоставят възможност за обмен на виждания за предизвикателствата в региона и европейското му бъдеще.

Миналогодишната дискусия се фокусира върху настоящите глобални геополитически предизвикателства, които доминират в дневния ред на Общото събрание на ООН, като фокусът беше и върху разширяването и идеите за постепенна интеграция на партньорите в ЕС. 
Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше домакин на работен обяд с лидерите на Западните Балкани.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светла Митева/БТА