/ iStock/Getty Images
Броят на починалите от новия коронавирус в Русия надхвърли 6000. В столицата Москва днес бяха отменени ограничителните мерки, въпреки хилядите нови случаи на заразяване в страната, предаде Франс прес.

Според официални данни общият брой на заразените в Русия е достигнал 485 253. 6142 от тях са починали.

Страната остава на трето място в света по брой на заразените след Съединените щати и Бразилия.

Руската столица разхлабва мерките срещу COVID-19

През последните 24 часа в Русия са били регистрирани 8595 нови случая на заразяване и 171 починали. Броят на новите случаи остава относително стабилен от три седмици насам, отбелязва Франс прес.

Москва остава център на епидемията в Русия, като близо половината от регистрираните смъртни случаи в страната са в столицата, въпреки че дневният брой на новите случаи на заразяване намаля от около 6000 в началото на май до 1572 днес.

Разчитайки на тези окуражаващи данни, кметът Сергей Собянин обяви вчера, че от днес в Москва се отменят мерките за социална изолация, въведени в края на март, както и на пропускателния режим. Остава задължително обаче носенето на маска по улиците и на маска и ръкавици в затворените помещения и градския транспорт.

Русия получи от САЩ още апарати за обдишване на фона на нарастването на случаите на COVID-19

Днес в Москва се върнаха задръстванията от края на март, отбелязва Франс прес.

Планът на кметството за отменяне на ограничителните мерки предвижда отваряне на магазините, ресторантите, услугите и развлекателните обекти на три етапа до 23 юни.

Критици на Кремъл заявяват, че властите бързат да отменят мерките преди големия военен парад в чест на победата над нацизма, който ще бъде проведен на 24 юни. Освен това на 1 юли в Русия ще бъде произведен референдум за конституционна реформа, който трябва да позволи на президента Владимир Путин да остане на власт до 2036 година, отбелязва Франс прес.
БТА