/ iStock/Getty Images
Хората ще могат да се върнат към своя нормален начин на живот най-рано през следващия февруари, казва руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко в интервю за Интерфакс, цитирано от Ройтерс.

Той съобщава, че 3500 човека в Русия все още са на лечение с апарати за изкуствена вентилация на белите дробове и окачествява бройката като "сериозна".

По думите му ако не са били взети предохранителни мерки, милиони биха починали от заразата с коронавируса.

СЗО успокои: Засега COVID-19 няма мутация, която да го прави по-силен

В Русия остават в сила някои ограничения, като забрана за международни полети, която вчера бе удължена до август. Но има и облекчения - отворени са ресторантите и залите за фитнес и са разрешени вътрешните полети при спазване на социална дистанция и някои условия.

"Какво е нормален живот? Това е да ходиш на концерти, да летиш, пълноценно да работиш и да пътуваш. Според мен не е вероятно това да стане преди февруари", казва Мурашко, без да уточнява защо е избрал именно този месец.

Русия удължи забраната за международни полети до 1 август

Министърът добавя, че обобщените данни за цялата страна от май още не са достъпни, но по думите му коронавирусът е повишил смъртността в Русия от началото на годината с 1,5-2 на сто.

Русия е съобщила за 667 883 случая с коронавирус, с което е трета в света по абсолютен брой.

Същевременно по официални данни починалите от Ковид-19 в страната са само 9859, тоест далеч по-малко от другите силно засегнати държави, което поражда съмнения, подчерта Ройтерс.
БТА