коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images

Вирусът на COVID-19 засега няма мутации, които биха го направили по-силен, заяви епидемиологът от Световната здравна организация Мария Ван Керкхове.

В момента съществуват повече от 50 000 известни вериги на вируса. Мутацията D614G е открита за първи път през февруари, така че тя не е нова, а е открита в проби на по-ранните вериги от Европа, Мексико, Бразилия и Ухан. В момента експертите от СЗО я изследват, подчерта Ван Керкхове. Към момента няма данни тя да води до засилване на вируса, подчерта експертът.

Според Сумия Сваминатан – научен сътрудник в СЗО, тази мутация на вируса е била идентифицирана в лаборатория и може да доведе до по-бързо размножаване и разпространение на заболяването. Тя подчерта, че вирусите мутират и това е очаквано. Но от откриването му в лаборатория до оказването на въздействие върху епидемията може да мине много време, смята Сваминатан.

 

СЗО призова да бъде обезпечен всеобщ достъп до създаваните срещу коронавируса ваксини

Световната здравна организация внимателно проучва тази мутация на COVID-19.

Според публикация обаче в „Дойче веле“, настоящият доминиращ щам на COVID-19 е три до шест пъти по-заразен от първоначалния вариант, появил се в Китай. Резултатите от лабораторните изследвания сочат, че настоящата мутация е по-преносима между хората, отколкото предишното проявление на вируса. Учени открили, че настоящият вариант на вируса – D614G, има малка, но значителна промяна в протеина на повърхността на вируса, с помощта на който той нахлува и заразява човешките клетки. Заразените с новия вариант на вируса хора имат повече вирусни частици в организма си, но това не оказва влияние върху тежестта на заболяването им.

БГНЕС