/ iStock/Getty Images
Създаваните в света ваксини и терапевтични средства срещу COVID-19 трябва да бъдат достъпни за цялото население на планетата, призова генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Един от ключовите приоритети на СЗО е веднага след появяването на ваксини и терапевтични средства срещу Ковид-19, те да станат общодостъпни за всички. Науката е глобално обществено благо и същото важи и за това, което тя произвежда", изтъкна генералният директор.

СЗО: Над 30 млрд. долара ще са необходими за тестове, ваксини и лечението срещу COVID-19

Гебрейесус съобщи, че на състоялия се на 1 и 2 юли в СЗО научен форум за коронавируса, е било взето решение да бъдат извършени голям брой изпитания на различни класове терапевтични средства според стадия на заболяването в рамките на инициативата Фонд за солидарност. За провеждането на тези изпитания са били определени около 5,5 хиляди пациенти в 39 страни. "Ние очакваме междинните резултати в следващите две седмици", заяви генералният директор.

Започнаха тестовете върху хора на ваксина срещу COVID-19 във Великобритания

Той се въздържа от прогнози относно сроковете за създаване на ваксина. "Въпросът се състои и в това дали въобще ще имаме някога ваксина, каза Гебрейесус. Разбира се, ние трябва да бъдем оптимисти, но този оптимизъм трябва да бъде предпазлив", допълни той.

От своя страна директорът на програмата на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън изтъкна, че не е разумно да се предвиждат срокове за началото на масови ваксинации. Той предположи, че разработваните сега ваксини могат да покажат своята ефикасност до края на 2020 г. В такъв случай, масовите имунизации ще могат да стартират в началото на следващата година.
БТА