Жителите на Навара не искат да се обединяват със Страната на баските
Жителите на Навара не искат да се обединяват със Страната на баските / netinfo

Около 75 хиляди жители на Навара протестираха в главния град на автономната област Памплона срещу предполагаем план на испанското правителство да обедини района със Страната на баските, предаде Асошиейтед прес.

Протестът в събота вечерта беше организиран по призив на Народния съюз в Навара, партията, която управлява автономната област. Протестиращите се обявиха срещу предполагаемите намерения на Мадрид да обедини Навара с баския автономен район Страната на баските.

Миналия месец политическото крило на ЕТА - Батасуна, отправи предложение Навара да се обедини със съседната Страна на баските и новата територия да поиска независимост. Батасуна и ЕТА смятат, че Навара, в която живеят много баски националисти, и баските райони в Югозападна Франция трябва да са част от независима държава, която те искат да създадат.

Правителството в Мадрид вече отрече твърденията, че има намерение да приеме идеята на Батасуна за сливането на двете автономни области и каза, че статутът на Навара е гарантиран от испанската конституция.