Жените по света все още печелят по-малко от мъжете
Жените по света все още печелят по-малко от мъжете / снимкa: БГНЕС

Майките по света получават почти една трета по-ниски възнаграждения, отколкото мъжете и все още срещат твърде много препятствия в кариерата си, става ясно от доклад на Международната конфедерация на профсъюзите. цитиран от Асошиейтед прес.

Майките получават средно 68 процента от възнаграждениетона мъжете, а жените като цяло - 74 процента, съобщава докладът.

"Това е призив за действие по всички нива", заяви председателката на Комитета по въпросите на жените към конфедерацията на профсъюзите Даяна Холанд.

Докладът разкрива още, че майките по-често работят на непълен работен ден в сравнение с мъжете, или с жените, които нямат деца, което е показателно, че е трудно да се съчетава изграждането на кариера с нуждите на семейството.

Работодателите често нарушават законите, като плащат на жените по-малко, отколкото на мъжете и като не им дават достатъчно дълъг отпуск по майчинство. Често се случва на майките да бъдат отказвани повишения, или преди назначаване от дамите да се иска незаконно да представят тест за бременност.

Жените, които работят в селските райони и в селскостопанския сектор най-често са жертви на несправедливо отношение на работното място, пише БТА. Подобно проучване на Европейския съюз, публикувано в петък, показва, че законите не са достатъчни, за да се пребори дискриминацията срещу жените на работното място.

Проучването на конфедерацията на профсъюзите е извършено въз основа на доклади от над 40 държави по света.