Жена в клинична смърт роди здраво момченце в клиника в Милано
Жена в клинична смърт роди здраво момченце в клиника в Милано / Thinkstock/Getty Images

Жена в клинична смърт роди здраво момченце в клиниката Сан Рафаеле в италианския град Милано, пише в. "Стампа".

Преди девет седмици 36-годишната бременна италианка получи мозъчен кръвоизлив и беше приета в родилото отделение на клиниката. Там лекарите констатираха, че тя е в мозъчна смърт и решиха по настояване на родителите й да я поддържат жива чрез апаратура, за да запазят живо бебето, което тя носеше в утробата си. Бебето беше захранвано чрез сонда през червото на майката.

Така след като бременността достигна тридесет и втората седмица, лекарите извадиха бебето с цезарово сечение. Детето е тежи 1 килограм и е в добро състояние. Ще остане за наблюдение в болницата.

Веднага след раждането на момченцето близките на жената в мозъчна смърт, са дали съгласие органите й да бъдат използвани при трансплантация.

Подобни случай са рядкост. През 2006 г. в болницата Нигуарда в Милано 38-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт след аневризма, но бременна в 17-ата седмица, беше поддържана жива с апаратура, докато бременността й достигна 28-ата седмица и се роди момиченце, което тежеше 713 грама и което оцеля. Четири години по-късно в същата болница друга майка в мозъчна смърт беше поддържана жива 8 седмици, за да роди момченце.

Източник: БТА