Мъж бе намерен днес жив в Китай, след като 17 дни беше в неизвестност след земетресението в югозападната провинция Съчуан, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на местни медии.

Ган Ю, 28-годишен служител на водноелектрическа централа, е бил с колегата си Ло Йон по време на труса с магнитуд 6,8 на 5 септември. Земетресението причини смъртта на 93 души и рани стотици.

Ган оказал първа помощ на колеги и помогнал да бъде предотвратено наводнение, като изпуснал вода от язовира, разказа държавното Китайско национално радио. След това двамата са останали повече от един ден във водноелектрическата централа без храна и мобилна връзка.

Ган и Ло напуснали ВЕЦ-а на 7 септември, изминавайки близо 20 километра. Ган обаче си загубил очилата и не могъл да се ориентира в планинския район. Тогава Ло тръгнал да търси помощ, а Ган останал на място, като имал малко храна.

Силно земетресение в Китай, има загинали (ВИДЕО/СНИМКИ)

Спасителите намерили Ло още на следващия ден, но когато се върнали на мястото, Ган вече не бил там. Те открили само изхвърлени дрехи и отпечатъци и се появили опасения, че той може да е починал от измръзване.

Ган бил спасен от местен жител, който се включил в търсенето в сряда, тъй като познавал добре планинския район. Той чул слабите викове на Ган само два часа след като се включил в операцията и го забелязал да лежи ранен под дърво.

За момента няма информация защо Ган е напуснал мястото, където останал да чака. Според в. "Чайна дейли" мъжът казал, че се прехранвал с диви плодове и пиел вода.

Ган бил откаран със самолет в близка болница, където лекарите установили, че има няколко счупени кости.

Китайската държавна телевизия показа кадри, на които мъжът яде и неговите родители са край болничното му легло.
БТА