Силно земетресение разтърси Югозападен Китай, предадоха световните агенции. 


Според китайската агенция Синхуа трусът е бил с магнитуд 6,8 и е разтърсил окръг Лудин в провинция Съчуан в 12,52 ч. местно време. Според американския Геофизичен институт трусът е бил с магнитуд 6,6, на дълбочина от 10 километра.

Най-малко 21 вече са загиналите при земетресението, съобщават държавните медии. Държавният телевизионен оператор CCTV съобщи, че 14 души са загубили живота си в окръг Шимиан, провинция Съчуан, след като по-рано бе съобщено за седем смъртни случая в близкия окръг Лудин.


Епицентърът на труса е бил на около 200 километра югозападно от огромния мегаполис Чънду, отбелязва Франс прес.

Сега според жители на град Чънду трусът е бил усетен относително силно, предаде Франс прес. Той става в момент, в който в Чънду е въведен от вчера локдаун заради нови случаи на коронавирусната зараза.

Локдаун в китайски град заради покачване на броя на заразените с COVID-19

Земетресението днес е било усетено и в други градове на провинцията. Над 500 пожарникари и спасители са пратени в зоната на епицентъра, съобщава Синхуа. 


Общо 39 000 души живеят в 20-километров радиус от епицентъра на днешния трус, а 1,55 милиона живеят в 100-километров радиус от епицентъра, според китайската държавна телевизия, предаде Ройтерс.


Планинската провинция Съчуан често пъти е разтърсвана от земетресения, припомня още агенцията. През юни трус с магнитуд 6,1 в Съчуан отне живота на четирима души и рани десетки. През май 2008 г. мощно земетресение с магнитуд 7,9 отне живота на десетки хиляди души. Смята се, че загиналите и изчезналите тогава са били около 78 000. Тогава сред жертвите имаше и хиляди ученици, погребани при рухването на училища, които бяха лошо построени. 


През април 2013 г. трус с магнитуд 7 разтърси Съчуан и отне живота на над 100 души, а хиляди бяха ранени. След този трус в провинцията беше инсталирана система за ранно предупреждение за трусове. Преди днешния трус по високоговорителите на системата се е чуло предупреждение, разказва жител на Чънду. Той е отекнало 20-30 секунди преди труса.
БТА