Украинският президент Володимир Зеленски осъди днес като средство за "психологически натиск" струпването на руски войски по границите на страната му. Той каза това в деня, когато на територията на Беларус започнаха руско-белоруски военни маневри, предаде Франс прес.

"Смятаме, че струпването на войски близо до нашите граници представлява средство за психологически натиск от страна на нашите съседи", каза Зеленски, цитиран в прессъобщение на президентството.

Армиите на Минск и Москва с десетдневни маневри в Беларус

"Тук няма нищо ново. Що се отнася до рисковете, те съществуват и никога не са изчезвали от 2014 г.", годината на анексирането на Крим от Русия и началото на конфликта с подкрепяни от Москва сепаратисти в Източна Украйна, добави той.

Въпросът е в равнището на тези рискове и как реагираме на тях, допълни Зеленски.

Белият дом: Руските учения в Беларус допринасят за ескалацията

Според руското министерство на отбраната маневрите ще продължат до 20 февруари и ще се водят на пет военни полигона, в четири военновъздушни бази и "различни обекти" в Беларус, по-специално в района на Брест, на границата с Украйна.

Украйна започва днес собствени, оповестени по-рано маневри в отговор на руско-беларуските учения "Съюзна решимост 2022", които Киев и Западът смятат за част от военната ескалация от страна на Русия в региона, предаде Ройтерс.

Путин пред Макрон: Как може преместването на войски в самата Русия да се представя като заплаха

Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза тази седмица, че украинските маневри също ще продължат до 20 февруари и въоръжените сили ще тренират използване на дронове "Байрактар", противотанкови системи "Джавълин" и ракети NLAW, доставени от чуждестранни партньори.

Украйна не съобщава броя на войниците и въоръжението, които ще участват в учението.
БТА