/ БГНЕС
"Русия може да предприеме провокативната стъпка и да изправи украински войници пред съда, докато Киев отбелязва 31 години от независимостта на опустошената от войната страна следващата седмица", предупреди президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Той се позова на съобщения в медиите, че Русия се готви да изправи украински бойци, пленени по време на обсадата на Мариупол, пред публичен съд, който да съвпадне с годишнината от независимостта на Украйна в сряда.

На 24 август, Деня на независимостта на Украйна, ще се отбележат и шест месеца, откакто Русия нахлу в бившата съветска република в опустошителна война, отнела живота на хиляди хора.

"Ако този подъл съд се състои, ако нашите хора бъдат въдворени при тези условия в нарушение на всички споразумения, на всички международни правила, ще има злоупотреби", предупреди Зеленски във вечерно обръщение.

"Това ще бъде границата, отвъд която няма да са възможни никакви преговори".

Столицата Киев вече обяви забрана за провеждане на публични събирания. Харков също обяви комендантски час около празника.

Зеленски се върна отново към тема, която вече беше повдигнал в обръщението си предишната вечер.

"Русия може да се опита да направи нещо особено отвратително, особено жестоко", предупреди той късно в събота.

"Една от основните цели на врага е да ни унижи и да посее отчаяние, страх и конфликти", каза той.

И добави: "Трябва да бъдем достатъчно силни, за да се противопоставим на всички провокации и да накараме окупаторите да платят за своя терор".
БГНЕС