Напрежението между Украйна и Русия расте
Напрежението между Украйна и Русия расте / БТА
Що се отнася до руснаците - те пък често наричат украинците "елфи", споделя доцент от Лвовския университет
Губернаторът на украинската Луганска област обвини руските "орки", че са унищожили мост между Северодонецк и Лисичанск на фона на ожесточените боеве в района.Серхий Хайдай е поредният украински служител, който сравнява руските войски с вид митично чудовище, популяризирано от книгата "Властелинът на пръстените" на Дж. Р.Р. Толкин, информира BBC.

В епичния роман орките се разглеждат като "брутални, агресивни и хаотични", казва Остап Сливнински, доцент в Лвовския университет, специализиран в литературата на Източна и Централна Европа.

Украйна отхвърля мир с отстъпки, продължават ожесточените сражения в Донбас (ОБЗОР)

Някои украинци дори наричат самата Русия "Мордор" - алюзия за мрачната земя във фантазията на Толкин.

Образите дават на украинците лесна за разбиране метафора за това, което се случва в реалния живот. "Фантастичният свят има много ясен акцент върху това кое е добро и кое е лошо", обяснява Сливнински.

"Тези определения са нещо като евфемизми", добавя той. "По-добре е да наричаме руснаците "орки", отколкото с по-вулгарни думи".

Тенденцията се появява известно време след 2014 г. - годината, в която Русия анексира Кримския полуостров, а подкрепяните от Русия сепаратисти завзеха части от източния регион Донбас.

"Що се отнася до руснаците - те пък често наричат украинците "елфи" - още една алюзия с Толкин - с убеждението, че тези измислени същества са въплъщение на слабост", разказва Сливнински.
БГНЕС