Украинското правителство заяви, че няма да се съгласи на споразумение за прекратяване на огъня, което да включва Украйна да предаде територия на Русия. Президентският съветник Михаил Подоляк каза, че подобен ход може да има обратен ефект и Москва започне нова, по-кървава офанзива.

- Полският президент Анджей Дуда стана първият чуждестранен лидер, който говори лично пред украинския парламент след руската инвазия. Той каза, че само Украйна има право да решава бъдещето си и страната не трябва да се отказва нито на сантиметър от земята си

Съветник на Зеленски: Войната няма да спре


- Президентът Зеленски призна, че ситуацията остава „изключително трудна“ в източната част на Украйна поради усилията на Русия да се опита да превземе градовете Славянск и Северодонецк. Украйна казва, че е отблъснала руските атаки срещу последния град от четири различни посоки

Продължават ожесточените сражения около Северодонецк и Лисичанск

- Военното разузнаване на Обединеното кралство предполага, че Москва е разположила своите танкове Терминатор при нападението си срещу Северодонецк. Русия подложи на обстрели и ракетни удари Харков на север и Николаев и Запорожие на юг.

- Поставен от Русия кмет в окупирания град Енергодар бе ранен при експлозия на самоделно устройство, поставено в електрическо табло.

- Кандидатурата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз не може да бъде финализирана в продължение на „15 или 20 години“, казва френският министър за Европа, изливайки студена вода върху надеждите на украинския президент Владимир Зеленски за бързо влизане след руската инвазия. „Трябва да бъдем честни. Ако кажете, че Украйна ще се присъедини към ЕС след шест месеца, година или две, вие лъжете“, казва Клемент Бон.
БГНЕС, BBC