/ iStock/Getty Images
Останките на унищожени военни самолети на САЩ още тлееха след нападение на "Аш Шабаб" в Кения този месец, при което бяха убити трима американци, когато свързаната с Ал Каида групировка отправи подигравателно послание към африканските войници: САЩ ще ви изоставят, както направиха с кюрдите.

Ислямските екстремисти вече експлоатират евентуални съкращения на американските войски в Африка, предизвикали редки двупартийни протести във Вашингтон. Законодателите изтъкват необходимостта да се противостои на Китай и Русия и да бъде възпряна нарастващата заплаха от филиали на "Ислямска държава". Следва поглед върху темата, предизвикала тревога сред някои съюзници на САЩ, които още проучват най-смъртоносната атака след 2017 г. срещу техни военни в Африка.

САЩ налагат нови санкции, свързани с Иран

КАКЪВ Е ЗАЛОГЪТ?

Обезпокоените партньори на САЩ изтъкват неподходящия момент за намаляване на американското военно присъствие. Африканските екстремистки групи "имат рекордно темпо на активност през 2019 г." с извършени над 10 400 убийства и два пъти повече акции от 2013 г. насам, се казва в нов доклад на Африканския център за стратегически изследвания.

Африканското командване на САЩ, което изрази безпокойство относно планираните от Пентагона съкращения, акцентира върху базираната в Сомалия групировка "Аш Шабаб" като заплаха, след като през ноември нейният лидер отправи безпрецедентен призив да се нападат американци, където и да се намират. Нито Китай, нито Русия правят достатъчно, за да се противопоставят на африканските екстремистки групи, казаха миналата седмица представители на Африканското командване.

Евентуалното съкращаване на американските войски в Африка е част от преразглеждането на американското военно присъствие по света, започнато от министъра на отбраната Марк Еспър, който търси начини да засили фокуса върху Китай и Русия. Не е известно кога ще бъде обявено решението, но официални представители казват, че Еспър е дал да се разбере, че САЩ няма да се изтеглят напълно от Африка.

Франция, която този месец организира контратерористична среща на върха със западноафрикански лидери, е категорична за необходимостта от военната подкрепа на САЩ в Сахел, региона под Сахарската пустиня, тъй като свързани с Ал Каида и "Ислямска държава" групи се доближават до гъсто населените крайбрежни градове в страни като Гана и Кот д'Ивоар.

Французите засилват присъствието си в Западна Африка срещу най-сериозните екстремистки заплахи за Африка, като този месец обявиха изпращане на още войници за своята 4500-членна операция в Сахел, а миналия месец нанесоха там първия си удар с военен дрон. "Ако американците решат да се изтеглят от Африка, това ще бъде лоша новина за нас. Потвърждавам това", каза френският президент Еманюел Макрон на форума. "Надявам се да успея да убедя президента Тръмп, че борбата с тероризма, с която той е силно ангажиран, също е заложена на карта в този регион", добави той.

САЩ от своя страна казват, че френското присъствие е критично важно за Сахел - регион, за който държавният секретар Майк Помпейо спомена, че ще бъде следващият фокус за глобалната коалиция срещу "Ислямска държава". "Французите имат в Сахел повече [войници], отколкото военнослужещи имаме ние в целия континент", призна тази седмица генерал Уилям Гейлър, директор по операциите в Африканското командване на САЩ. Той призова за по-голям принос на европейците в тяхна подкрепа.

САЩ имат на континента в своето Африканско командване 5200 човека - войници и други - плюс още 800 човека служители от министерството на отбраната.

САЩ се закани на наследника на Солеймани

ЗАЩО СА ТОЛКОВА РАЗТРЕВОЖЕНИ АМЕРИКАНСКИТЕ ЗАКОНОДАТЕЛИ?

Високопоставени републиканци и демократи предупредиха администрацията на Тръмп, че ако ореже военното присъствие на САЩ в Африка, ще отстъпи на напористите Китай и Русия влиянието върху този млад, бързо развиващ се континент с население от 1,2 милиарда души. Това директно е в разрез със стратегията за националната сигурност, казват законодатели. "Тези две страни [Китай и Русия] възприемат Африка като ключово бойно поле за осъществяването на своите глобални амбиции и заплашват интересите на САЩ", включително по критични морски пътища, каза миналия петък председателят на сенатската комисия за въоръжените сили Джим Инхоф. Обсъжда се "значително" съкращаване на войниците, каза той.

Други законодатели изтъкнаха неотдавнашното създаване на първата военна база на Китай в чужбина в държавата Джибути на Африканския рог - недалеч от единствената постоянна военна база на САЩ в Африка -, както и разрастващата се руска активност чрез наемници и договори за военно сътрудничество. Наличието в Африка на около дузина екстремистки групи, свързани с Ал Каида или "Ислямска държава", сред които свързана с ИД "Боко Харам" в Нигерия, също засилва опасенията. "Всяко изтегляне или съкращаване вероятно ще доведе до увеличаване на насилствените екстремистки нападения на континента и отвъд", написаха миналата седмица до министъра на отбраната сенаторите Линдзи Греъм и Крис Кунс.

ЗАЩО ВСЪЩНОСТ БЯХА УБИТИ АМЕРИКАНЦИ В КЕНИЯ?

Атаката на "Аш Шабаб" в Кения остана малко встрани от полезрението на световните медии
, докато САЩ и Иран се конфронтираха заради убийството на висш ирански военен командир. Но нападението от 5 януари бе забележително като първото на "Аш Шабаб" срещу силите на САЩ в източноафриканския икономически хъб Кения. Според вътрешни доклади на кенийската полиция бойците на "Аш Шабаб" са убили един американски военнослужещ и двама работещи по договор с Пентагона, ранили са двама служители на Пентагона и са унищожили няколко летателни апарата и превозни средства на летище, използвано за антитерористични действия.

"Много малка бойна част на САЩ отблъсна напълно от летището нападателите от "Аш Шабаб". Те направиха това под обстрел", каза пред репортери Гейлър от Африканското командване на САЩ. Но екстремистката групировка разтръби своята атака като пропагандна победа и разпространи снимки на маскирани бойци до летателен апарат в пламъци.
Под управлението на Тръмп САЩ все по-често нападат "Аш Шабаб" в Сомалия. Те казват, че през миналата година са нанесли 63 въздушни удара и са убили над 320 бойци на групировката. Но дори американски официални представители изразяват опасения относно едно друго очертаващо се военно изтегляне, което може да разклати сигурността в Източна Африка - до следващата година е планирано изтеглянето на 20-хилядните сили на Африканския съюз от Сомалия. Това означава, че сомалийските въоръжени сили ще отговарят за сигурността, но според мнозина те не са готови за това. 
БТА