Заселници по Западния бряг опожариха джамия според палестинци
Заселници по Западния бряг опожариха джамия според палестинци / снимки: Reuters

Заселници по Западния бряг опожариха джамия, твърдят очевидци и палестинските власти, цитирани от Франс прес и Ройтерс.

Шестима въоръжени мъже пристигнали с автомобил около 3 часа местно време в Бейт Фаджар, близо до Витлеем в южната част на Западния бряг, и спрели пред джамията, съобщиха за Франс прес очевидци. Те надраскали по стените обидни надписи на иврит, след което влезли в джамията и подпалили един от килимите, допълват очевидци. Огънят унищожил петнайсет копия на Корана, уточнява Ройтерс.

Палестинци твърдят, че зад нападението стоят еврейски заселници.

"Посланието на заселниците е, че искат да сплашат палестинския народ", заяви Мохамад Хюсеин, главния мюфтия на Ерусалим, който дойде на място, за да разгледа щетите и да разговаря с местните жители.

"Престъпления като това няма да уплашат палестинския народ. Точно обратното, подобни нападения само ще го окуражат и ще увеличат решимостта ни да постигнем всичките си права", заяви Хюсеин след кратка проповед.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди атентата и призова израелските сили за сигурност да намерят нападателите и да ги изправят пред съда.

Това е четвъртото подобно нападение от декември насам и много сериозен инцидент, който разглеждаме с изключителна важност, заяви говорителката на израелската армия Авитал Лейбович, допълва БТА.

Заселници по Западния бряг опожариха джамия според палестинци
netinfo

Следователи от израелската полиция и армия, които контролират окупирания Западен бряг от 1967 г., събраха доказателства от мястото, включително отпечатъци от стъпки и напоено с керосин парче от изгорелия килим, и разпитаха свидетели.