Полицаи във френския град Нант влязоха в схватки с участници в протестна демонстрация по повод смъртта на млад мъж, чието тяло бе извадено наскоро от река Лоара, предадоха ДПА и Ройтерс.

24-годишният Стив Мая Канико е бил видян жив за последно по време на фестивал за национална музика на брега на реката на 21 юни. Тогава полицията се намесва, за да въведе ред в среднощната проява, като използва сълзотворен газ. Голям брой хора падат във водата, но биват спасени.

Тялото на млад французин, изчезнал след сблъсък с полицията, бе намерено в река Лоара

Тялото на Канико бе намерено във вторник от лодкар на един километър от мястото на инцидента. Преди това в продължение на пет седмици в града имаше протести и кампания в социални медии под наслов "Къде е Стив?".
 


Pротестът започна спокойно, като стотици хора стояха мълчаливо на брега на Лоара в памет на загиналия. Но впоследствие на по-голяма демонстрация в центъра на Нант протестиращи хвърляха предмети по полицаите, които отвръщаха със сълзотворен газ и водни оръдия.

Френските власти обещаха прозрачност в разследването на действията на полицията на 21 юни. В доклада на полицейския инспекторат, огласен след намирането на тялото, се твърди, че действията на полицаите тогава са били "оправдани и няма признаци за непропорционална употреба на сила", тъй като някои от празнуващите са хвърляли бутилки и камъни по полицаите.

Във вторник френският премиер Едуар Филип обяви, че няма връзка между изчезването на Канико и намесата на полицията на 21 юни.
 
БТА