Пожар с площ от два километра гори в Атика, Гърция в района на Куварас. Граждани от близките населени места говорят за нанесени щети по жилища и автомобили, има сигнали и за взривове, съобщи "Етнос".

На мястото на инцидента работят 55 пожарникари с 20 автомобила, 2 пешеходни екипа и 31 румънски пожарникари с 5 водни автомобила, а от въздуха действат 6 самолета и 4 хеликоптера, единият от които има координираща роля.

Работата на пожарната е затруднена от силните ветрове, а от тел. 112 са изпратени сигнали за евакуация на населени места.

Беше изпратено съобщение до жителите на района на Пета към Нео Кувара да се евакуират в Кератея и беше дадена заповед за евакуация също за районите Мелисургос и Трамбурия към Анависос.

По-късно беше изпратена заповед за евакуация на Лагониси, Саронида и Анависос към плажа на Палия Фокая.

Близките здравни служби са в готовност, с линейка и мотоциклет за първа помощ на място за покритие.

Булетата Сунио и Лаврио и пътищата, водещи до Неос Куварас, са затворени.

Рекордни температури: Какво е влиянието на Западните Балкани за климатичните промени

„За съжаление, огънят се е разпространил от булевард Лавриу към планината. Той е между границите на Лавротики и Сароник. Има много сили на пожарната и гражданската защита.

Опитваме се да го овладеем, но има много силни ветрове. "Все още не е опасно за къщи, но е много близо. Духат силни ветрове", каза заместник-кметът на Лавреотики Танасис Макродимитрис пред Open TV.

Кметът на Лавреотики Димитрис Лукас каза, че летателните апарати са пристигнали бавно, което е довело до бързото разпространение на пожарите.

"Тръгна от булевард Атина-Лаврио и върви към планината. Фронтът е отворен. Има къщи, но те са извън фокуса на пожара. Няма опасност. Фронтът е 1,5-2 километра. Само въздушни средства могат да помогнат, защото районът е недостъпен и сухопътните сили не могат да се приближат“, каза той.

Огънят се разпространи бързо през ниската растителност в района и силните ветрове, каза говорителят на пожарната Янис Артопиос.

В отговор на въпросите дали може да има план за превантивна евакуация на малки населени места, той посочи, че: „В момента имаме много динамично явление, което се развива в Източна Атика. В зависимост от това как ще се държи пожарът, зависи за това как ще се движи огънят, ние ще бъдем готови за всяка възможност."

„Огънят гори към хълма. В околностите обаче има населени места и това е нещо, което ни притеснява особено.“, добави Артопиос.

Прогнозата за времето също предвижда проблеми за операцията, тъй като се очаква североизточният вятър да затрудни работата на пожарникарите до късно през нощта.

Отбелязва се, че в часовете, когато ветровете утихнат, въздушните превозни средства няма да могат да работят и цялата битка ще се води от сухопътни сили.

Шест региона са в повишена тревога за пожари, сред които Атика, Южно Егейско море, Североизточно Егейско море, Пелопонисос, Централна Гърция и Крит.

Силите за гражданска защита на Министерството на изменението на климата и гражданската защита разпоредиха повишена готовност при евентуални пожари и предупредиха обществеността за действия, които могат да предизвикат пожари.
БГНЕС