/ / iStock/Getty Images
Полет на компанията „Емирейтс” се върна в Атина вчера вечерта, ескортиран от два изтребителя F-16 на гръцките ВВС, след обаждане от ЦРУ за евентуална терористична запаха, съобщи гръцкият новинарски портал „Нюзбамб. Според него ЦРУ по-рано е съобщило на Гърция, че мъж от арабски произход, заподозрян в тероризъм, е бил на борда на един от двата полета на „Емирейтс”. Летищните власти незабавно спряха единия от полет за Дубай, преди дори да излети, и разпоредиха вторият самолет да се върне.

Докато първият самолет се насочваше към пистата, пилотът му информира пътниците за технически проблем с машинатна и принудителноно връщане на паркинг. Пътниците бяха помолени да слязат с багажа си, докато властите извършиха щателен претърсване на пътници един по един, без да открият нищо подозрително. Истинската причина за проверката обаче не беше съобщена на пътниците. Полетът беше проверен от членове на гръцката служба за борба с тероризма и гръцкото разузнаване и пътниците отново се качиха на самолета. След три часа закъснение самолетът получи разрешение за излитане.

Вторият полет за Ню Йорк вече е бил над Малта, когато властите предупредили пилота, че сред пътниците може да има подозрително лице от арабски произход. Франция и Италия отказаха да позволят на самолета да кацне на някое от техните летища и самолетът трябваше да се върне в Атина. Според информацията НАТО е наредила излитането на два бойни самолета, които да ескортират този полет на „Емирейтс”.

Самолетът се върнал на международното летище в Атина Елефтериос Венизелос, ескортиран от два изтребителя F-16 Block52+. Самолетите са летели изключително над морето, тъй като в случай на тероризъм те не трябва да летят над градове, отбелязва порталът. Започнала е проверка на лайнера и пътниците в него.
БГНЕС