Франция ще мобилизира 40 000 полицаи и жандармеристи тази нощ в опит да овладее вълната от насилие при безредиците, избухнали след убийството на 17-годишен младеж от полицай в парижкото предградия Нантер, предаде Асошиейтед прес, като цитира министъра на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Франс прес уточнява, че в посочения брой на мобилизираните влизат 5000 служители на реда само във френската столица и близките предградия. Полицаите ще бъдат 4 пъти повече, отколкото през изминалата нощ, каза Дарманен.

По думите на членове на правителство редица полицаи са ранени в сблъсъците. Пред АП министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети отбеляза, че са пострадали 130 служители на реда.

"Това трябва да спре", заяви министърът, като в същото време не изнесе подробности за типа и сериозността на нанесените на полицаите травми. След него вътрешният министър, под чието пряко ръководство е полицията, спомена за 170 ранени полицаи. Дарманен поясни, че при никого от ранените няма опасност за живота.

Заради насилието във Франция: Макрон свиква междуведомствена кризисна група

Полицаят, който застреля 17-годишния водач на автомобил Наел М., ще бъде разследван за умишлено убийство. Прокурорът от Нантер Паскал Праш заяви, че въз основа на предварителното следствие може да се заключи, че в този случай "не са били налице условията за законна употреба на оръжие".

По думите на Праш разследването се води от двама магистрати. Прокурорът заяви, че е поискал полицаят, виновен за смъртта на момчето, да бъде арестуван. Това решение обаче трябва да бъде взето от други магистрати.

По друг случай, при който полицай простреля смъртоносно 19-годишен младеж от Гвинея в Западна Франция по-рано този месец, е било повдигнато предварително обвинение в "предумишлено убийство". Там следствието продължава, каза вчера местен прокурор.
Иво Тасев/БТА