сциентология
сциентология / iStock/Getty Images
За първи път телевизия се осмелява да излъчи филм за сциентологията. Звездата в документалния сериал от 8 епизода е Леа Ремини, бивша звезда от сериала "Queen of Queens" и бивш член на тази секта. Тя е прекарала повече от три десетилетия в сектата на сциентолозите и през 2013 г. най-накрая се е осмелила да напусне. Оттогава води ожесточена съдебна битка срещу различни обвинения от сциентоложки кръгове, които се опитват да я опетнят и по този начин да неглижират нейното послание. Поради това тя решила да разкрие всичко, което смята за важно, чрез телевизионния екран.

Сциентолози от висок ранг
В първия епизод към нея се присъединява бивш висш служител на църквата, Майк Риндър, и са разкрити заплахи от адвокатите на сциеноложка църква, които до голяма степен са сведени до обяснението: „Църквата отрича много от изявленията, направени във филма“. Някога Риндър е бил отговорен за реакциите на обвиненията на всички противници на сциентологията и е бил официален говорител по международните отношения.

Ремини от своя страна има просто послание: „Някой трябва да направи нещо във връзка с този култ." Както тя обяснява по-нататък, нейната цел е да покаже на останалия свят каква вреда нанася членството в сциентоложка църква", съобщава „Дейли Бийст".

Някога Леа е била един от най-видните членове на холивудския клон на сциентологията. Тя си спомня, че е била негов член повече от три десетилетия и, както много други, е благославяла църквата за всички свои успехи. От друга страна, когато се проваляла, тя се самообвинявала, точно както я учили сциентолозите. Миналата година тя издаде книга, истински скандал за сциентолозите, в която разкрива живота си в тази секта. Разочарованието й започнало през 2007 г. на сватбата на Том Круз и Кейти Холмс в Италия. Ремини не успяла да открие Шели Мискевич, съпругата на ръководителя на сциентоложката църква Дейвид Мискевич, и започнала да разпитва.

„Казаха ми, че не трябва да задавам въпроси“, спомня си Ремини. Няколко години по-късно тя съобщава на полицията за изчезването на Шели, но в крайна сметка полицията в Лос Анджелис отказва да започне издирване.

Изнасилване на непълнолетна

Ейми Скоби, също бивша член на сектата, се появява в същия епизод и разказва това, което е преживяла като член. Тя описва Дейвид Мискевич като гневен мъж, който често души и бие служители от мъжки пол. Ейми припомня, че е вярвала в църквата сляпо, дори след като е била изнасилена от сциентолог, когато е била само на 14 години.

Междувременно адвокатите на сциентоложката църква яростно нападнали телевизионната мрежа A&E, за да спрат снимките или поне да издействат този документален сериал да не бъде излъчен никога.

„Много малко оставаше сериала да се провали. Знам, че A&E бяха много упорити и след като видяха кадрите и чуха историите, те бяха абсолютно решени да излъчат сериала“, каза Лия пред „Холивуд Рипортър“.

Тя също така припомня как някога църквата се е опитала да използва влиянието си върху звездите на популярен телевизионен сериал. Веднъж Том Круз помолил Ремини да се обади на тогавашния шеф на CBS, телевизионният канал, излъчващ „Кралят на Куинс“, за да отмени предаване за Том и неговото влияние в сциентоложките кръгове.

Във филма Леа разкрива още как членовете на църквата са й предоставяли по 250 000 долара, докато самата тя е дала около 3 милиона долара. Сциентоложката църква продължава да твърди, че Ремини е просто неуспешна актриса, която се опитва да спечели пари, като напада сциентологията.
БГНЕС