/ пресцентър, Министерството на външните работи
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Брюксел с Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия (EK) с ресор “Ценности и прозрачност”, с Дидие Рейндерс, еврокомисар по правосъдие, и с Оливер Вархеи, еврокомисар по съседство и разширяване, съобщиха от министерството на външните работи. Това съобщиха от министерството на външните работи (МВнР).

На срещите бяха обсъдени редица въпроси от европейския дневен ред и сътрудничеството между българското правителство и новата Комисия.
 

пресцентър, Министерството на външните работиЕврокомисар Йоурова подчерта, че ЕК иска да приключи Механизма за сътрудничество и оценка.

“Няма нужда от нови доклади за България по Механизма”, подчерта тя.

Захариева: Целта ни е постигане на истинско примирие в Либия (СНИМКИ)

Комисарите Йоурова и Рейндерс представиха основните принципи на бъдещия общоевропейски механизъм за върховенството на закона, който ще следи развитието във всички държави-членки в областта на съдебната власт, борбата с корупцията и свободата на медиите.

Дидие Рейндерс заяви, че в средата на годината механизмът ще бъде представен официално, като още от следващия месец ще работят с контактни точки от държавите-членки за формулиране на систематичен подход в прилагането на механизма.

Захариева заминава за среща на Международния алианс за възпоминание на Холокоста в Брюксел

Йоурова приветства решението на българското правителство за създаване на национален постмониторингов механизъм в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенство на закона.
 

пресцентър, Министерството на външните работиВицепремиерът Захариева обсъди с комисаря по разширяването Вархеи как България може да помогне на Европейската комисия в процесите на интеграция на страните от Западните Балкани. Комисарят представи накратко новата методология за водене на преговори за присъединяване, а двамата се разбраха да работят заедно за постигане на конкретни практически резултати от срещата на върха за Западните Балкани в Загреб през май т.г. и предстоящата среща на върха на Берлинския процес в България.