/ ThinkStock/Getty Images

След две години, прекарани в ирански затвор, тази сутрин австриецът Кристиан Вебер се завърна благополучно във Виена, съобщи австрийската новинарска агенция АПА, позовавайки се на съобщение на австрийското министерство на външните работи.

Иранските власти предадоха на австрийския посланик в Техеран Волф Дитрих Хайм, австрийския гражданин, който беше в затвора по подозрения за извършени престъпления в Западен Азербайджан.

Министерството на външните работи изтъкна неуморните усилия на екипа в Техеран. "Радваме се, че той вече си е у дома", подчерта говорителка.

В парламентарно запитване от декември миналата година, отправено от члена на Националния съвет на Австрийската партия на свободата Мартин Граф към външния министър Александър Шаленберг, беше казано, че на 25 август 2022 г., малко след като е преминал иранската граница австриецът е бил задържан и отведен в ирански затвор в Урум, в Северен Иран.

„Обвиненията в шпионаж, които бяха уж отправени от сомалийските тайни служби, се оказаха неверни. Въпреки това вече почти година и половина Кристиан Вебер е в затвора, към момента в затвора в Маку, също в Северен Иран“, беше посочено в запитването. На мястото на отпадналите обвинения, той е бил обвинен в носене на оръжия, посочи тогава Граф.

По информация на иранското издание "Мизан" австриецът е бил освободен в съответствие с принципа на „ислямското милосърдие“. Той е бил предаден на посланик Хайм, за да може да напусне Иран. "Мизан" не предостави информация за официалните обвинения срещу Вебер.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Петя Димитрова/БТА