Задържан е трети заподозрян за кражбата от Ермитажа
Задържан е трети заподозрян за кражбата от Ермитажа / netinfo

В Санкт Петербург е задържан още един заподозрян за кражбата на експонати от фондовете на Ермитажа, съобщиха от Държавното управление на вътрешните работи /ДУВР/ на Санкт Петербург и Ленинградска област. По данни на ДУВР задържаният е син на уредничката Лариса Завадска, пазила колекцията в музея, която почина неотдавна на работното си място. Той също е работил в Ермитажа, но е напуснал преди 2 години. Завадски-младши бил служител на отдела фондове и архив, съобщи в. "Комсомолская правда".

"След като напусна, кражбите спряха" - твърдят колеги на Лариса Завадска. Според тях е възможно за престъпленията да е виновен Завадски-младши, а не самата Лариса.

Третият заподозрян бе задържан в неделя.

През нощта срещу събота бяха арестувани първите двама заподозрени като извършители на престъплението. Единият от тях е съпругът на покойната Завадска, който е пласирал антиките. Те признаха вината си и продължават да дават показания, съобщи ИТАР-ТАСС. На първия задържан е предявено официално обвинение, информира агенцията, като се позова на източници, близки до следствието. Откраднатите 221 експоната на Ермитажа са били изнасяни постепенно през последните 6 години, са признали арестуваните.

"По време на първите разпити на задържаните се потвърдиха думите на директора на Ермитажа Михаил Пиотровски, предположил, че експонатите са били крадени в продължение на няколко години", съобщиха от ДУВР. "Задържаните дадоха показания, че са участвали в пласирането на антиките от края на 90-те години на миналия век." В. "Комсомолска правда" пише, че в жилището на Завадска са открити около 100 квитанции от заложни къщи.

Роднините на покойната уредничка са дали информация за 70 от музейните експонати. Антиките са изнасяни постепенно от 1998 година. Все още не е известно каква е съдбата на останалите антики.

Колеги на Завадска са разказали, че в определен период от време Лариса е пътувала много често до Финландия. Не е изключено по време на тези пътувания тя да е изнесла част от експонатите от Ермитажа в съседната държава, а оттам те да са били пренасяни на други места.

Емайл колекционират трима души и всички те живеят в САЩ. Възможно е Лариса Завадска да се е срещала именно с тях във Финландия.

По всяка вероятност експонатите, към които колекционерите не са проявявали интерес, са давани в заложна къща. Там обаче за антики се плащат нищожни суми. Липсата на 221 експоната на обща стойност 150 млн. рубли /около 5 млн. долара/ бе открита при планова проверка в Ермитажа.