/ БГНЕС
Лидерът и основател на движението на протестиращи граждани, по-известно като "жълти жилетки" - Ерик Дрю, е бил задържан и изведен от ежегодния Международен селскостопански салон в Париж, където се намира френският президент Еманюел Макрон, предаде РИА Новости. Инцидентът е станал в изложбения център Порт дьо Версай.

Дрю е бил задържан пред щанд със зърнени продукти, след като при пристигането на президента Макрон е сформирал неразрешен протест от няколко съмишленици. Заради това президентската охрана е поискала той да бъде изведен, и да няма право да влиза на територията на селскостопанското изложение повече.
Идеологът на "жълтите жилетки" отказал да напусне, след което бил изведен принудително. Според адвоката му Дрю е задържан.

Задържането на лидера на протестите е на фона на неговите призиви от тази седмица привържениците на протеста срещу пенсионните реформи в страната да дойдат на селскостопанското изложение и да изразят недоволството си от Макрон.

Мащабните протести на "жълтите жилетки" започнаха във Франция на 17 ноември, като първоначалното искане на протестиращите бе да не се вдигат данъкът върху горивата и цената на газа, след това към него бяха добавени редица други изисквания. Традиционните съботни протести често са съпътствани от бунтове и сблъсъци между протестиращите и полицията.
БГНЕС