/ БТА
Американски хирурзи успешно трансплантираха за първи път генетично модифицирано сърце от прасе на човек, предадоха световните информационни агенции.

Пациентът е мъж на 57 години с тежко сърдечно заболяване, водещо до летален изход. Той е трансплантиран в университетската болница в Балтимор, щата Мериленд, на 7 януари. В голяма степен интервенцията е експериментална. 

трансплантация на сърце от прасе
БТА
 

"Тази трансплантация на органи за първи път показа, че генетично модифицирано животинско сърце може да функционира като човешко, без да бъде незабавно отхвърлено", се казва в съобщение, разпространено от лечебното заведение.

Пациентът Дейвид Бенет, който е жител на Мериленд, се чувства добре три дни след операцията. Той ще бъде наблюдаван в следващите няколко седмици. 

трансплантация на сърце от прасе
БТА

Мъжът е бил отхвърлен като неподходящ за обичайната сърдечна трансплантация във водещи клиники.

"Или щях да умра, или да се подложа на тази трансплантация. Искам да живея. Знам, че това е изстрел в тъмното, но е последният ми избор", заявява пациентът ден преди операцията, цитиран в разпространено от болницата съобщение. Синът му разказа пред Асошиейтед прес, че баща му е бил напълно наясно, че това е единствената възможност да оцелее.
Дейвид Бенет бил настанен в болница и прикован за леглото в последните няколко месеца. Мъжът се надява да се възстанови и да може да напусне болницата.
Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ даде спешно одобрение за интервенцията на 31 декември.

Около 110 хиляди американци в момента чакат трансплантация на орган, а над 6 хиляди пациенти умират ежегодно преди да го получат, сочат официалните данни. Миналата година в САЩ да направени над 3800 присаждания на сърце.

трансплантация на сърце от прасе
БТА

Специалистите казват, че има огромен недостиг на човешки органи, дарени за трансплантации, което принуди учените да се опитват да търсят възможности как да използват такива от животни.
БТА