/ ThinkStock/Getty Images
За да се случват трансплантациите, е нужно желание от страна на обществото за дарителство. За целта то трябва да бъде информирано, а лекарите - ангажирани с процеса на донорството. Тези неща обаче няма как да се получат безвъзмездно. Това е философията на един от най-добрите нефролози у нас проф. Борис Богов, който завежда Клиниката по нефрология в Александровска болница.
 
Пред Дарик нефрологът подчерта, че от няколко години у нас се наблюдава увеличаване на процента успешно трансплантирани пациенти. Все още обаче страната ни е много далеч от европейските стандарти по отношение на трансплантациите, категоричен е проф. Богов.

Здравният министър: Имаме проблем с донорството
 
„Много наболяла тема, пък и с коментарите, които бяха направени преди няколко месеца и със смяната на председателя на Агенцията по трансплантация. От няколко години се забелязва лек скок или увеличаване процента на пациентите, които биват трансплантирани, но все още сме много, много далеч от европейските стандарти и класации. Само фактът, че България не участва в Евротрансплант е достатъчно показателно, защото там имат критерии. Включвайки се към една такава голяма организация, това предполага заимстване на органи и получаване на страна, откъдето може, но ние също се задължаваме да предлагаме по същия начин. Поради ниския брой на трансплантации обаче у нас, това не е факт“, посочи Богов.

Едва от 4 до 6 донори в България са подходящи за сърдечна трансплантация
 
„Дано в лицето на ръководството на новата Агенцията по трансплантация да залегнат задачи за изпълнение, като моето мнение е, че те са различни по характер, като се започне от информация за самото общество - какво носи едно дарителство, какво трябва да се направи и не на последно място е и ангажираността на самите лекари по отношение на целия процес. Безвъзмездно тези неща не стават. Един специалист лекар би се ангажирал в това, ако отсрещната страна има за какво да го прави“, допълни той.

Проблемът с донорството у нас е организационен, а не в отношението на хората
 
Към момента в Александровска болница има такава кампания - донорска ситуация, така че вероятно двама чакащи пациенти ще бъдат трансплантирани, каза още  на един от най-добрите нефролози у нас проф. Борис Богов.