/ ThinkStock/Getty Images
Старт на Европейската седмица на донорството. Инициативата е на Изпълнителната агенция по трансплантация съвместно с пациентски организации. Кампанията ще протече под надслов „Частица от теб може да бъде за някого целият свят”.
 
Проблемът с донорството у нас е организационен, а не в отношението на хората

Болница „Св. Екатерина“ е първата болница в Югоизточна Европа, в която се въвежда присаждането на сърце още през далечната 1986 г. За 32 години високоспециализираните й екипи са извършили общо 60 трансплантации.
 
По-ниският брой трансплантации се дължи на по-ниския брой донорски ситуации у нас - средно около 8-10 на година, от които само четири до шест с донори, подходящи за сърдечна трансплантация. Въпреки прилагането на система за механична циркулаторна поддръжка на сърцето част от пациентите не могат да дочакат животоспасяващата за тях трансплантация.
 
Почина мъж, чакащ за белодробна трансплантация, здравното министерство със спешни мерки

Докато някога сме били пионерите в прилагането на сърдечните трансплантации на Балканите, то днес въпреки усилията на лекарите и съответните структури от Министерството на здравеопазването, сериозно изоставаме от съседните страни и трансплантационната ни програма функционира на все по-ниски обороти, коментират от УМБАЛ „Св. Екатерина”.