Взрив разтърси Истанбул (ВИДЕО)
87480
Взрив разтърси Истанбул (ВИДЕО)
Взрив разтърси Истанбул (ВИДЕО)
Взрив разтърси Истанбул (ВИДЕО)
  • Взрив разтърси Истанбул (ВИДЕО)
  • Взрив разтърси Истанбул (ВИДЕО)
  • Взрив разтърси Истанбул (ВИДЕО)

Най-малко 11 души бяха убити, а 36 бяха ранени при взрив на бомба в центъра на Истанбул. Експлозията е станала в близост до историческия площад Баязид. Мишена на взрива е бил полицейски автобус. Седем от жертвите са полицаи, четирима от загиналите са цивилни. Нанесени са щети на два автомобила с българска регистрация - софийска и бургаска. По данни на Министерство на външните работи няма данни за пострадали български граждани.

Инцидентът стана в час пик в истанбулския район "Везниджилер" в европейската част на града. Наблизо се намират Истанбулският университет и историческият квартал. Мишена на бомбеното нападение е бил автобус на турските сили за бързо реагиране.

Четирима души са задържани във връзка с атентата

На мястото са изпратени линейки, пожарни автомобили и сапьорски екип, а мерките за сигурност са повишени. Полицията е започнала евакуация на сградите в района. След взрива са били чути и изстрели, посочва Анадолската агенция.Франс прес съобщава, че експлозивът, причинил взрива, е бил задействан с дистанционно управление.

Полицейският автобус е пътувал към Истанбулския университет за изпълнение на редовни задължения, пишат още медиите. Според в. „Джумхюриет" всички изпити, насрочени за днес в учебното заведение са отменени.

По думите на очевидци взривът е бил много силен и е разтърсил като при земетресение.

Според Джантай Коджайомер, студент в Истанбулския университет, който живее в района, близо до мястото на взрива е имало кола с български регистрационен номер от Бургас, но вътре не е имало хора.

Какво още каза Румяна Бъчварова вижте тук

Районът е отцепен за движение. От полицията съобщиха, че не е изключено да има втора бомба. Разследват се версиите за кола с експлозиви и жива бомба камикадзе.

Досега никой не е поел отговорност за нападението, но и кюрдските екстремисти, и "Ислямска държава" извършиха терористични нападения в Истанбул през последните месеци.