/ ThinkStock/Getty Images
Израелският Върховен съд отхвърли обжалването срещу разрушаването на бедуинското селище Хан ал Ахмар на окупирания Западен бряг, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Според решението на съда отсрочката за събарянето на селището изтича след 7 дни и то следва да бъде премахнато.

Съдбата на това селище месеци наред беше фокус на палестински протести и на международна загриженост. В колиби и бараки от подръчни материали там живеят около 180 бедуини, които отглеждат овце и кози. Селището се намира недалече от Ерусалим между две еврейски селища на Западния бряг и бе изградено без разрешение на израелските власти. Палестинците отдавна се жалват, че такова разрешение е практически невъзможно да се получи и че израелските власти бавят с години разглеждането на палестински искания за каквото и да било строителство.

Израел смята да премести жителите на незаконното селище на 12 км от сегашното място, край друго палестинско село - Абу Дис.

Правозащитници казват, че насилственото преместване на бедуините нарушава международното право, отнасящо се до окупирани територии. Един от жителите на Хан ал Ахмар нарече решението на съда "расистко". Европейският съюз открито призова Израел да отмени преместването.
БТА