Въоръжени отвлякоха французойка от кенийското крайбрежие
Въоръжени отвлякоха французойка от кенийското крайбрежие / снимка: Reuters, архив

Въоръжени лица отвлякоха в ранните часове на деня възрастна французойка от северното кенийско крайбрежие. Това е второто насилствено посегателство върху чуждестранни посетители на архипелага Ламу за три седмици, съобщи полицията.

Похитителите нахлули в частен дом на остров Манда под прикритието на тъмнината и отвели със себе си възрастната французойка, предаде Ройтерс. Полицейският шеф на областта заяви, че в момента районът се претърсва по суша и с хеликоптер. Жертвата била позната на местните хора, тъй като много често почивала в Манда.

Според съобщение на кенийското правителство, цититрано от АФП и Ройтерс, похитителите на на жебата са успели да влязат в Сомалия. Когато научиха за похищението, кенийските сили за сигурност незабавно започнаха преследване на похитителите, отправили се с катер към Рас Камбони, в южната част на Сомалия. Кораби на кенийските гранични патрули обградиха катера на пиратите и започна престрелка, при която похитители са били ранени. Въпреки това те са успели да се изплъзнат и да стигнат от сомалийския град, посочва БТА.

Париж потвърди отвличането и прикани гражданите си да не посещават архипелага Ламу. Кенийското правителство подозира, че французойката е отвлечена от бойци на сомалийските ислямистки милиции Шабаб, които са свързани с Ал Кайда. Отвличането става по-малко от месец след похищението в Кения на британска гражданка.

Похитената французойка е инвалид. Градът в Сомалия, в който са я отвели похитителите, е на 25 км от границата с Кения. Действията на похитителите се следят от два кенийски самолета на силите за сигурност, които кръжат над тях, допълва Ройтерс.

В началото на септември въоръжени хора нападнаха британски турист в къмпинг близо до Ламу, убиха го и отвлякоха съпругата му. Сомалийски пирати обявиха, че тя е държана в момента в Сомалия. Зачестилите отвличания заплашват да нанесат сериозен удар върху туристическия сектор в Кения, който е основен източник на чужда валута за най-голямата икономика в района, посочва Ройтерс.