/ iStock/Getty Images
Външните министри на страните от Г-7 се събират днес в Германия за тридневна среща, на която ще обсъдят войната в Украйна, енергийната сигурност, доставките на храни, отношенията с Китай и промените в климата, предаде АП.

Като гости са поканени първите дипломати на Украйна и съседната ѝ Молдова, която се опасява, че може да стане следващата мишена на руско нападение. Домакин на форума на министерско ниво е германката Аналена Бербок, която наскоро се завърна от посещение в Киев. Великобритания, Италия, Канада, Франция и Япония ще бъдат представени от външните си министри, а САЩ - от помощник-държавния секретар Виктория Нюланд, тъй като държавният секретар Антъни Блинкън се възстановява от COVID-19.

Все пак Блинкън ще бъде в Берлин за заседанието на външните министри от НАТО в края на седмицата. На това заседание ще бъдат изслушани първите дипломати на Швеция и Финландия, чиито страни вероятно ще подадат заявки за членство в НАТО.

Министерската среща на Г-7 в курортния център Вайсенхаус на Балтийско море, ще се състои при изключителни мерки за сигурност. За охраната на проявата са ангажирани около 3500 полицаи.
БТА