/ iStock/Getty Images
Финландското командване на военновъздушните сили свали свастиката от логото си, без да съобщава за това. Военновъздушните сили използват символа от 1918 година, но сега страната е променила идентификационния номер на генералния щаб и логото на своето командване, без да обявява официално новото лого.

Докато новото лого е златен орел и кръг с крила, старото лого имаше свастика - символ, дълбоко свързан с нацистка Германия.

Военновъздушните сили не използват свастиката на своите самолети след Втората световна война, но въпреки това символът остава на емблеми на определени подразделения, знамена и униформи, съобщи говорител на военновъздушните сили. Той добави, че логото на командването на военновъздушните сили и това на службата към тях са изработени през януари 2017 година и включват златен орел и кръг на крилете, като свастиката е премахната.



Свастиката влиза във военновъздушните сили на Финландия чрез шведския благородник граф Ерик фон Розен. Той подарил самолет на военновъздушните сили на Финландия през 1918 г. със синя свастика върху него, смятайки, че тя е символ на късмет.

Следващите самолети на финландските военновъздушни сили продължават да използват символа, който в крайна сметка се свързва с антисемитизма, след като Хитлер го приема за символ на нацистката партия.

През 1918 г. Розен не е имал нацистки асоциации, но в крайна сметка е създал връзка с нацистка Германия чрез зет си, който е личен приятел на Хитлер.
Теиво Теивайнен, академик от Хелзинки е първият, който е забелязал промяната. Той смята, че тя е направена, тъй като свастиката потенциално може да се използва срещу финландската армия и да повлияе на отношението на младите хора към военните. Академикът добавя, че съседната на Финландия Русия също може да тълкува символа като знак, че Финландия е враг.



Логото на академията за военновъздушни сили на Финландия обаче продължава да съдържа символа на свастиката, отбелязва DW. /БГНЕС

 
БГНЕС