/ БТА
Вулкан в югозападната част на Исландия изригна за пети път от декември миналата година насам, бълвайки потоци лава, което доведе до евакуацията на популярния курорт Синята лагуна, предаде Асошиейтед прес.

Изригването започна в ранния следобед след с поредица от земетресения северно от Гриндавик - крайбрежен град с население от около 3800 души, който бе изцяло евакуиран през декември, когато вулканът изригна.

Вулкан в Исландия изригна, изхвърляйки фонтани от лава

Исландската метеорологична служба съобщи, че вулканът е изхвърлил лава на височина от около 50 метра в небето, от пукнатина с дължина около 2,5 километра. Лавата е потекла към Гриндавик.

Гриндавик, на около 50 км югозападно от столицата Рейкявик, е в опасност, след като през ноември поредица от земетресения наложиха евакуация на жителите преди първоото изригване на 18 декември. Последвалите изригвания разрушиха някои защитни стени и няколко сгради.

Районът е част от вулканичната система Свартсенги, която е била в покой в продължение на близо 800 години, преди да се събуди отново.

Вулканът изригна през февруари и март. Изригването на 8 февруари засегна тръбопровод и остави без отопление и топлата вода хиляди хора.

Лавата от изригналия вулкан в Исландия достигна селището Гриндавик и подпали къщи

В Исландия, която се намира върху вулканична верига в Северния Атлантически океан, често има изригвания и властите имат опит в справянето с тях. Най-разрушително през последните години бе изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл през 2010 г., при което в атмосферата бяха изхвърлени огромни облаци пепел и това доведе до затваряне на въздушното пространство в големи части от Европа, отбелязва АП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня