/ БТА
Вулкан в Исландия изригна за четвърти път от декември насам, съобщи метеорологичната служба на страната, предаде Ройтерс. Той изхвърли дим и яркооранжева лава във въздуха в рязък контраст с тъмнината на нощното небе.

Във видеоклип, заснет от хеликоптер на бреговата охрана и показан по обществената телевизия RUV, фонтани от разтопена скала бликат от дълга пукнатина в земята и лавата се разлива бързо във всички посоки.

Изригването започна в 20:23 ч. по Гриуич от пукнатина дълга около 2,9 километра, подобно на предишното изригване през февруари, се казва в изявление на исландската метеорологична служба. Властите предупреждаваха от седмици, че предстои изригване на полуостров Рейкянес, южно от исландската столица Рейкявик.

Мястото на изригването беше между Хагафел и Стора-Скогфел, както при предишното изригване на 8 февруари, съобщи метеорологичната служба.

Сайтът на летище „Кефлавик“ в Рейкявик е останал отворен както за заминаващи, така и за пристигащи пътници.

Изглежда лавата тече бързо на юг към близкия рибарски град Гриндавик, където някои от общо 4000 жители се бяха завърнали след предишни изригвания, съобщи метеорологичната служба. Градът отново се евакуира, предаде обществената телевизия RUV.

Изригването през януари изпепели до основи няколко къщи. 

Исландската полиция съобщи, че е обявила извънредно положение за района.

Близкият луксозен геотермален спа център „Блу лагун“ веднага затвори врати, както направи по време на предишни изригвания.

В Исландия, която е приблизително с размера на американския щат Кентъки, има повече от 30 активни вулкана. Това прави северния европейски остров основна дестинация за вулканичен туризъм – сегмент от туристическата индустрия, който привлича хиляди търсачи на силни усещания.

През 2010 г. облаци пепел от изригвания на вулкана Еяфялайокул в южната част на Исландия се разпростряха върху големи части от Европа и станаха причина за отмяна на около 100 000 полета, а стотици исландци бяха принудени да се евакуират от домовете си.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петя Гергова/БТА