/ Gulliver/Getty Images, архив
Президентът на Сърбия и кандидат на управляващата партия за нов мандат Александър Вучич заяви за вестник Политика, че след изборите на 3 април ще участва в избора на правителство и след това ще се оттегли от лидерския пост на Сръбската прогресивна партия.

"Десет години начело на партията е дълъг период, това е период, в който СПП не е загубила никъде, това е невероятно, и е време някой друг да се посвети на това", казва Вучич за Политика.

Предизборен клип: Александър Вучич излиза от хладилника на младо семейство

"Изборната воля на гражданите ще бъде толкова ясно изразена, че няма как да бъде по-ясна", добавя той.

По повод твърдението на един от съперниците му за президентския пост, че е чул от сигурни източници, че Вучич помолил да се прояви разбиране за това, че Сърбия не въвежда санкции на Русия докато не минат изборите, той казва, че така говорят "лъжците" и че никога и на никого не казвал нещо такова.

На срещата с германския външен министър Аналена Бербок казах, че не предлагам гаранции за санкциите, но що се отнася за мира на Балканите и що се отнася до Сърбия, за това ви давам гаранции, заявява Вучич.

"Какво ще стане в бъдеще, ще видим. Няма да е лесно, но определихме позицията си съгласно решенията на Съвета за национална сигурност, в чието писане участвах и този документ, значението и смисълът на тези думи, изборът ни не са се променили", продължава той.

На въпрос за натиска, оказван върху Сърбия, той отговаря, че "ще бъде много трудно, който и да победи на изборите".

В неделя, на 3 април, в Сърбия ще се състоят президентски, парламентарни и местни избори.
БТА