/ iStock/Getty Images
Усложнения от новия коронавирус получава всеки втори пациент, настанен в болница, сочат данните от проучване на международен екип от лекари, цитирано от Ройтерс.

Те проследяват развитието на инфекцията при 70 хиляди британци, хоспитализирани с COVID-19. Оказва се, че около половината от тях страдат от различни усложнения в резултат на инфекцията от новия коронавирус.

Преболедувалите леко COVID-19 е малко вероятно да развият сърдечни проблеми

"Много често пациенти, приети в болница с новия коронавирус, развиват усложнения. Това е характерно също за млади хора, както и за пациенти без хронични заболявания. Тези проблеми засягат всички органи, но най-често бъбреците, сърцето и белите дробове. В много от случаите те продължават и след изписването на пациентите от болница", обяснява Юън Харисън от Ливърпулския университет.

Новият коронавирус поразява не само белите дробове, но може да проникне и в носната лигавица, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето. Това обяснява загубата на обоняние при много пациенти, както и нарушенията в работата на храносмилателната и кръвоносната система.

Здравното министерство: Риск от тежка форма на COVID-19 има при хора с хронични болести

Учените констатират също, че COVID-19 води и до сериозни нарушения в мозъчната дейност като временни проблеми с паметта и намаляване на умствения капацитет. Според последните наблюдения на американски лекари много от тези усложнения продължават поне няколко месеца след възстановяването на пациента от новия коронавирус.
Заключенията от изследването са публикувани в специализираното издание "Лансет".
БТА