/ iStock/Getty Images
Експертите още не знаят за колко време сте защитен от повторно боледуване след оздравяване
Много хора се питат - необходимо ли е да си слагат ваксина, ако вече са преминали през COVID пандемията. При липса на данни относно ефикасността на една доза от ваксините срещу COVID-19 при преболедували, във връзка с предвиденото доминиране на Делта варианта с потенциал за избягване на имунния отговор, ECDC съветва да се прилага пълният курс на ваксини при всеки с риск от тежко протичане, независимо от предходна COVID инфекция.

Дори и да сте преболедували, трябва да се ваксинирате, когато ви предложат ваксина, съобщиха от здравното министерство на страницата си в социалната мрежа. 

Защитата, която всеки придобива след инфекция с COVID-19, варира и все още не знаем колко дълго продължава естественият имунитет. 

iStock/Getty Images

Трябва да се ваксинирате, независимо дали сте преболедувал COVID-19. Това е така, защото експертите още не знаят за колко време сте защитен от повторно боледуване след оздравяване. Дори и да сте преболедували, е възможно – макар и рядко, отново да се заразите и заболеете. Проучванията сочат, че ваксинацията осигурява силна допълнителна защита към имунитета на преболедувалите.