Волфганг Шойбле: Европа трябва да се опълчи на опитите на Путин да я разедини
Волфганг Шойбле: Европа трябва да се опълчи на опитите на Путин да я разедини / снимка: БГНЕС, архив

Германският финансов министър Волфганг Шойбле каза днес, че руският президент Владимир Путин се страхува от демократичния и социален модел на Европа и тя трябва да се съпротивлява на неговите опити да разедини страните от континента, предаде Ройтерс.

Шойбле говори в Лондонското училище по икономика по време на посещение в британската столица.

Според него Москва се страхува не от разширяването на Европейския съюз и НАТО, а от това, че "меката сила" на Европа се приближава към руските граници. "Ето защо Путин се опитва да отслаби Европа, като ни разделя и се опитва да ни накара да мислим в тесни национални рамки. Ние не трябва да се оставяме да играем по свирката му", каза влиятелният германски финансов министър.

Говорейки за гръцката криза, Шойбле каза, че Атина в момента е изправена пред огромното предизвикателство да се справя с невижданата мигрантска вълна, но това не трябва да бъде извинение тя да отлага изпълнението на условията на спасителното споразумение между нея и световните кредитори.

Прегледът на изпълнението на споразумението не е завършен,Е защото Гърция все още не е извършила онова, което беше договорено", посочи той.
Ройтерс припомня, че международните кредитори трябва да се завърнат в Атина този месец, за да приключат прегледа - нещо, от което Гърция силно се нуждае, за да се премине към разговори за облекчаване на дълговете й.

Източник: БТА