Военно положение в част от Абхазия, обявена е частична мобилизация
Военно положение в част от Абхазия, обявена е частична мобилизация / БГНЕС

С указ на президента на сепаратистката грузинска република Абхазия Сергей Багапш на част от територията й се въвежда военно положение, предаде Интерфакс. Военното положение влиза в сила от 0 часа на 11 август в пет района за срок от 10 денонощия. Мярката е приета "във връзка с въоръжената агресия на Грузия срещу Южна Осетия и непосредствената опасност за Абхазия", съобщи информационната служба на сепаратисткото правителство, цитирана от ИТАР-ТАСС.

На територията на Абхазия е обявена частична мобилизация. Всички органи на властта работят в режим като по време на война, се добавя в съобщението.

Грузинското министерство на отбраната съобщи, че Русия е започнала операция за превземане на Кодорското дефиле, което се контролира от грузинските сили, предаде Ройтерс. Преди това сепаратистките власти казаха, че 1000 абхазки войници са изпратени към дефилето.

Международните наблюдатели в района предупредиха за опасността от отварянето на втори фронт в конфликта между Грузия и Русия, която вече изтласква грузинските войски от Южна Абхазия.

Грузия разполага в Кодорското дефиле и с полицейски сили, които охраняват паралелното абхазко правителство, подкрепяно от Тбилиси. Говорител на министерството на отбраната посочи, че руската операция е започнала и че местните жители вече са евакуирани. Подобно на Южна Осетия Абхазия се отцепи от Грузия в началото на 90-те години.

Междувременно Белият дом предупреди Русия за риска от сериозни последици, които би имало за отношенията със САЩ продължаването на "опасната и диспропорционална ескалация " от руска страна в конфликта с Грузия, предаде АФП. Ясно заявихме на руснаците, че ако диспропорционалната и опасна ескалация продължи от руска страна, това ще има сериозно отражение върху американско-руските отношения в дългосрочен план, заяви заместник-съветникът по националната сигурност Джеймс Джефри. Това според АФП е най-сериозното предупреждение, адресирано към Русия от високопоставен служител на Белия дом от началото на военните действия в Южна Осетия.

САЩ настояват за спиране на руските нападения, прекратяване на огъня, връщане на положението отпреди началото на боевете и подновяване на диалога, каза Джефри в Пекин, където придружава президента Буш. Според Белия дом руската реакция на изтеглянето на грузинските сили от сепаратистката република Южна Осетия, ако то се потвърди, ще бъде тест за истинските намерения на Москва.