Министърът на отбраната Димитър Стоянов е на посещение в Украйна. Това става ясно от профила в Туитър на украинския му колега Олексий Резников.

Визитата се случва броени дни след като българския парламент ратифицира споразумението за предоставяне на военна помощ за Киев.

"За мен е чест да да приветствам министъра на отбраната на Република България в Украйна. Благодарим за решението на България да предостави помощ за сигурността на страната ни. Очакваме с нетърпение по-нататъшното развитие на сътрудничество в областта на отбраната между нашите две държави", гласи още съобщението на Резников.

 
От българското министерство на отбраната няма официална информация за посещението на министър Стоянов.

Миналият петък парламентът прие на второ четене решението за предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна. Ратификацията на документа подкрепиха 166 народни представители, а 48 бяха "против".  

"Въоръжението, което се предоставя е в две насоки в два списъка. В първия списък, който е големият по обем е директно предоставяне на Украйна, а вторият списък е за тренировъчната мисия в Полша или Германия според потребностите на украинската страна. Категоричен съм, че това, което се предоставя и в двата списъка няма по никакъв начин да накърни отбранителните способности на нашата армия", коментира дни по-рано военният ни министър.