Военни открили в Ирак химическо оръжие, произведено с помощта на Запада
Военни открили в Ирак химическо оръжие, произведено с помощта на Запада / БГНЕС, архив

Американски и иракски военнослужещи са открили в Ирак в периода от 2004 до 2001 година около 5000 единици химическо оръжие, в това число бойни глави, снаряди и авиацонни бомби с отровни вещества. Част от оръжията били произведени преди 1991 година с подкрепата на западни страни, пише "Ню Йорк таймс" в статия, поместена на сайта на вестника, като се позовава на интервюта и секретни документи, получени съгласно Закона за свобода на информацията.

От 2004 до 2011 година американци и обучени от тях иракски войници нееднократно намирали химически боеприпаси, останали от времето на Саддам, и в най-малко шест случая пострадали от вредните вещества. В пет от шестте случая боеприпасите били проектирани в САЩ, произведени в Европа и запълнени на производствени линии за химически агенти, построени в Ирак от западни компании.

Вестникът успял да издири 17 американски войници и седем иракски полицаи, чието здраве пострадало в резултат на въздействието на вредни вещества от находките, но според "Ню Йорк таймс" реалното число на пострадалите е било по-голямо. Мнозина не получили необходимата медицинска помощ, понеже данните били засекретени от Пентагона. Дори Конгресът бил информиран само частично.

Според интервюираните военнослужещи правителството се опитвало да не допусне изтичането на информация по много причини, в това число защото не искало да признае неправотата си. Информацията поставя под съмнение резонността на войната, започната от администрацията на президента Джордж Буш, която твърдеше, че Саддам Хюсеин укрива активна програма за изработване на химически оръжия "Трябваше им нещо, което да доказва, че Саддам е използвал химическо оръжие след атентатите на 11 септември (2001 г.), а всичко това беше останало от времето преди 1991 година", казва бивш майор от ВВС, служил в Ирак и открил един от най-големите арсенали на химическо оръжие в страната, в статията, цитирана от ТАСС.

Източник: БТА