/ istock
Силна буря в четвъртък вечерта предизвика хаос в Букурещ, описан като воден апокалипсис от румънските медии, съобщава кореспондентът на БТА Мартина Ганчева.

Около 23:00 ч. жителите на румънската столица получиха предупреждение, че времето внезапно се влошава и е по-добре да останат на закрито. Метеоролозите издадоха червен код за опасно време.

Канализацията да не можа да поеме огромното количество вода, поради падналата градушка и обилните валежи и улиците се наводниха. Водата стигна до подземни паркинги, жилищни блокове и дори до домовете на хората. Някои от жителите споделят, че природната стихия е ударила със сила като на ураган.
Наводнени са 107 улици, 208 къщи, домакинства и мазета, 71 автомобила. Изкоренени или съборени са 60 дървета и 7 стълба. Отнесени са три покрива. Пожарникарите от Генералния инспекторат за извънредни ситуации на страната са се намесили в над 400 ситуации.

Проблеми имаше и във въздушното пространство. Три стюардеси бяха ранени заради турбуленция по време на полет на нискотарифна компания от Букурещ за Хамбург.

Инцидентът е станал над Крайова и самолетът се е върнал в Букурещ, където стюардесите са били приети в болница. Те са с леки наранявания по главата и краката.

В същото време няколко полета с крайна дестинация Букурещ изчакваха във въздуха времето да се подобри, за да кацнат на летище "Хенри Коанда" (Отопени) или бяха пренасочвани към други летища.

"Полетът на компанията "ХайСкай" (HiSky) между Тимишоара и Букурещ кацна на летището в София, а този, изпълняван от "СкайЪп" (SkyUp) за (израелската авиокомпания) "Аркиа" (Arkia) по маршрута Тел Авив – Букурещ, кацна в Бургас", съобщават румънските летищни власти.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Мартина Ганчева/БТА